SONY DSC

Bezy to jedne z najmniej skomplikowanych w przygotowaniu a zarazem najpyszniejszych deserów. Sekretem udanej bezy jest sposób jej pieczenia a ściślej mówiąc SUSZENIA w odpowiedniej temperaturze. Któż mógłby oprzeć się kruchutkiej, delikatnej różyczce, najczęściej przekładanej wyśmienitym kremem? Wariacji na temat bez jest tyle, ile amatorów słodkich rozkoszy. Dziś przepis na bezy w wydaniu szwajcarskim i nieco bardziej wykwintnym.

Potrzebne będą:

  • 4 białka
  • 3/4 szkl cukru (zwykłego)
  • 3 łyżki galaretki malinowej lub dżemu
  • różowy barwnik spożywczy
  • szczypta soli

Krem:

  • 100 g – Mlecznej czekolady Toblerone
  • 100 g śmietanki 36 %

Wykonanie:

Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę, następnie dosypać cukier, ciągle ubijając do czasu, aż masa stanie się błyszcząca. Pod koniec dodać galaretkę lub dżem i barwnik. Masę przełożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki i wyciskać bezy w kształcie róż na blachę wyłożoną papierem. Suszyć je w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez ok. 90 minut.

Po tym czasie odstawić bezy do wysuszenia i ostygnięcia. Powinny być chrupiące, nie ciągnące. Aby przygotować krem należy rozpuścić czekoladę Toblerone w kąpieli wodnej. Następnie dolewać do niej stopniowo zagotowaną śmietankę, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Odstawić całość do lodówki. Gdy krem całkowicie ostygnie i zgęstnieje, ubić go mikserem jak śmietankę. Gotowym kremem przełożyć ostudzone bezy. Malinowe bezy to prawdziwy hit! Połączenie smaku mlecznej Toblerone z owocowym aromatem daje niezwykły efekt, który na długo pozostaje w pamięci…

Przepis powstał dzięki słodkim umiejętnościom blogerki z wulkan-smaku.pl

www.indexfood.pl