Smaczne, odżywcze, a do tego stosunkowo tanie – takie właśnie są mrożonki. Polacy kupują je coraz chętniej.

Beata Łobejko – Specjalista ds. Rozwoju Produktu w Dziale Badań i Rozwoju Hortex; o tym, czy Polacy są przekonani do stosowania mrożonek, czy mrożonki są wartościowe, jak powstają, jak je przechowywać.

„Zamrażanie jest najlepszym procesem utrwalania żywności i zapobiega stratom witamin” – mówi serwisowi infoWire.pl Beata Łobejko z firmy Hortex. Jeśli chcemy jeść obecnie owoce i warzywa, na które sezon przypada wiosną i latem, warto kupować je w postaci zamrożonej. Są na pewno zdrowsze niż te sprowadzane z zagranicy, które trzeba wspomagać dużą ilością substancji chemicznych, aby się nie zepsuły podczas transportu.

Mrożonki to jednak nie tylko owoce i warzywa. Na półkach sklepowych znajdziemy również zupy, makarony, ryby i inne produkty, które wystarczy jedynie podgrzać i są gotowe do zjedzenia. To właśnie krótki czas przygotowania posiłków często skłania nas do sięgnięcia po te produkty.

Jak zaznacza Beata Łobejko, podczas zakupów musimy zwracać uwagę na to, czy zamrożony produkt nie przylega do folii i jest odpowiednio twardy. Mrożonki najlepiej przechowywać w temperaturze nie wyższej niż -18°C.